Další zájemci čekají na uvolnění „své“ schránky v bance často i několik měsíců.
Banky shodně uvádějí, že klienti mají o uložení cenností do schránek velký zájem. Například Citibank má z 96 schránek na pobočce v Praze na Příkopě volných jen deset. Pětadevadesátiprocentní obsazenost v Praze uvádí Komerční banka a v Raiffeisenbank si dokonce klienti musí na volnou schránku počkat.

Klienti mají zpravidla přednost

„V Praze jsou prakticky všechny schránky obsazené a na uvolnění schránky se čeká několik týdnů až měsíců,“ potvrdil Právu Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Téměř stoprocentní obsazenost bezpečnostních schránek v Praze hlásí i další banky.

Počet bezpečnostních schránek
  • Citibank: 96 na pobočce v Praze na Příkopech
  • Česká spořitelna: zhruba 50 tisíc na 175 pobočkách
  • ČSOB: 21 tisíc na 90 pobočkách
  • Komerční banka: 45 tisíc
  • LBBW Bank: šest poboček – Praha (2), Brno, Jihlava, Plzeň, Hradec Králové
  • Poštovní spořitelna: 208 na finančních centrech v Brně a v Olomouci
  • Raiffeisenbank: několik tisíc na zhruba třetině poboček v Praze a ve větších městech
  • Sberbank: témě dva tisíce na vybraných pobočkách
  • UniCredit Bank: více než tři tisíce na pobočkách v Praze a ve větších městech
 Zdroj: banky

Zvýšený zájem klientů v UniCredit Bank řešili rozšířením kapacity. „Zájem o bezpečnostní schránky je značný. Už v prosinci 2011 jsme počet schránek zvýšili o 40 procent,“ upřesnil pro Právo Petr Plocek z UniCredit Bank.

Pronájem bezpečnostních schránek nabízí v současnosti devět tuzemských bank, ovšem ne ve všech pobočkách. Většinou se jedná o pobočky v Praze a ve větších městech. Většina bank umožňuje pronájem schránky jen svým klientům. Pouze Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank pronajmou schránku i lidem, kteří jinak jejich klienty nejsou.

Cena podle velikosti

Většina bank nabízí schránky různých rozměrů, a záleží jen na klientovi, jak velkou schránku chce a co si do ní uloží. S velikostí, respektive objemem bezpečnostní schránky úzce souvisí i roční poplatek za pronájem. Za nejmenší schránky, do kterých se vejdou prakticky jen papírové dokumenty, zaplatí klient ročně jen pár stokorun, zatímco za ty velkoobjemové až několik desítek tisíc korun.

Poplatky za roční pronájem bezpečnostních schránek
Banka Velikosti schránek Poplatek v Kč
(včetně DPH 21 %)
Citibank 2 typy:
malá schránka (11 x 11 x 54 cm),
velká (24 x 6 x 54 cm)
1080
Česká
spořitelna
4 typy:
do 5 tisíc – více než 15 tisíc cm3  
od 726 do 24 200
ČSOB a
Poštovní
spořitelna
5 typů:
do 7 tisíc – více než 100 tisíc cm3 
od 1452 do 8712
Komerční
banka
4 typy:
do 15 tisíc – více než 50 tisíc cm3 
od 1234 do 4937
LBBW Bank 10 typů:
od 6 tisíc – více 200 tisíc cm3 
od 1089 do 5566
Raiffeisenbank 3 typy od 6000 do 10 000
Sberbank 6 typů:
do 5 tisíc – více než 50 tisíc cm3 
od 726 do 10 890
UniCredit Bank 6 typů:
do 10 tisíc – více než 35 tisíc cm3 
od 968 do 4235
Zdroj: banky

„Nejmenší schránky (do 5000 centimetrů krychlových) mají rozměry kolem 35 x 24 x 5 centimetrů. Máme ale k dispozici i velkoformátové schránky typu skříň,“ sdělila Právu Lucie Hálová ze Sberbank.

Martina Lambertová z LBBW Bank zmínila, že klienti nejvíce žádají schránky větších rozměrů. „V roce 2012 jsme zaznamenali zvýšený zájem o bezpečnostní schránky v souvislosti se speciální nabídkou pro advokáty,“ upřesnila Lambertová.

Zřízení je jednoduché

Zřízení bezpečnostní schránky není nic složitého. Pokud má pobočka banky, kterou si klient pro úschovu svých cenností zvolí, k dispozici volnou schránku požadované velikosti, sepíše pracovník banky s klientem smlouvu o pronájmu schránky. Klient obdrží klíč a můžete schránku začít využívat.

Pokud klient chce, aby měl do schránky přístup i někdo další, musí být daná osoba (osoby) zmocněna. Některé banky počet zmocněných osob omezují na tři (například Citibank či Raiffeisenbank). Do bezpečnostních schránek však není možné uložit cokoli. Rozhodně nejsou určeny pro uskladnění zbraní, střeliva či zápalných a hořlavých předmětů. Do schránek nepatří ani předměty podléhající zkáze.